Zaveza okolju

Vsi vemo, da je CO2 glavni dejavnik, ki prispeva h klimatskim spremembam, te pa so pereča tematika sodobne družbe. Pri Fordu s ponosom izkazujemo privrženost trajnemu napredku na številnih področjih, kjer z vrsto ukrepov in dejanj zmanjšujemo vplive na okolje. Med drugim se zavzemamo za izdelavo vozil z racionalnejšo porabo goriva in nižjimi emisijami CO2. 

Pri Fordu za zagotavljanje bistvenega zmanjšanja CO2 razvijamo številne tehnološke izboljšave, vključno s tehnologijo pogona na vodikove celice. 

 

PORABA GORIVA, EMISIJE CO2 IN ONESNAŽEVAL ZUNANJEGA ZRAKA

Pri Fordu s ponosom izkazujemo privrženost trajnemu napredku na številnih področjih, kjer z vrsto ukrepov in dejanj zmanjšujemo negativne vplive na okolje. Med drugim se zavzemamo za izdelavo vozil z racionalnejšo porabo goriva in nižjimi emisijami CO2.

Razvili smo široko paleto vozil EcoBoost. Naša vozila pa niso naš edini način drugačnega pristopa. Z istim ciljem v proizvodnem obratu v Dagenhamu v Veliki Britaniji uporabljamo vetrne turbine, s pomočjo katerih pridobivamo vso potrebno elektriko, medtem ko v Kölnu uporabljamo obnovljivo energijo, s katero lahko zadostimo vsem potrebam po električni energiji za proizvodne in tehnične obrate.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako tudi sami lahko vplivate na znižanje porabe goriva in emisij CO2, razlago o učinkih emisij toplogrednih plinov na okolje in druge praktične nasvete. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. 

Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih najdete v priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, si lahko preberete na spodnji povezavi. 
Fordovo paleto motorjev z navedeno porabo goriva in izpustom emisij CO2 ter emisij onesnaževal zunanjega zraka si lahko ogledate na spodnji povezavi.

 

TEHNOLOGIJE PRIHODNOSTI

Vprašanje klimatskih sprememb je danes zelo zapleteno. Sami nanj poskušamo odgovoriti z vrsto okoljsko naprednih in cenovno sprejemljivih tehnoloških rešitev. Razvili smo že celo paleto tehnologij z nizkim izpustom CO2, tako za običajne kot za alternativne motorje. 

Trenutno razvijamo nove generacije bencinskih in čistih dizelskih motorjev, zasnovanih na naprednih, varčnih tehnologijah neposrednega vbrizgavanja goriva. Naše raziskave potekajo tudi v smeri proizvodnje nove generacije varčnih menjalnikov.

 

FORDOVA ZAVEZA GLEDE IZPUSTOV CO2

 • Preverjanje izpustov dizelskih motorjev je pritegnilo pozornost javnosti in številnih medijev po vsem svetu, zato želimo pri Fordu sporočiti svoje jasno stališče o teh ključnih zadevah.
 • Naša vozila in motorji – vključno z našimi tehnološko izjemno naprednimi dizelskimi motorji – izpolnjujejo vse veljavne zahteve glede izpustov. Pri tem si ne pomagamo s tako imenovanimi 'pripravami za premagovanje' in jih ne nameščamo v naša vozila. 
 •  
 • Podpiramo prizadevanja, da bi bili pri postopkih preverjanja upoštevani dejanski pogoji, s katerimi se uporabniki vsak dan srečujejo med vožnjo. Prav zato smo podprli razvoj evropske pobude za dejanske izpuste pri vožnji, ki bo postala del evropske zakonodaje.
 • Ford s svojo zavezo, poimenovano 'moč izbire', kupcem omogoča varčno porabo goriva in majhne izpuste: izbirajo lahko v naši pestri ponudbi pogonov, ki sega od bencinskih motorjev EcoBoost in dizelskih motorjev z naprednimi tehnologijami do hibridov, priklopnih hibridov in povsem električnih vozil.
 • Obiščite svojega lokalnega pooblaščenega trgovca z vozili Ford ali preglejte spletno stran www.ford.si in si zagotovite izčrpne informacije o Fordovih najnovejših modelih in tehnologijah ter naši zavezi, da gremo dlje – naš moto po vsem svetu je Go Further.

Jim Farley, Izvršni podpredsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko 
Ford Motor Company

 

 Nasveti za eko vožnjo 

Zmanjšajte svoje izpuste CO2 z upoštevanjem preprostih nasvetov za vožnjo ter prihranite gorivo in denar. Če bi vsi upoštevali ta navodila, bi lahko zmanjšali izpuste CO2 za 5,5 milijona ton na leto.

 

1. Zmanjšanje tovora
Če je vaš avto bolj natovorjen, je bolj obremenjen tudi motor. Preverite torej, ali v vozilu prevažate res samo tisto, kar nujno potrebujete. Prihranili boste gorivo in denar, z manjšo obremenitvijo zadnjega dela pa boste tudi lažje upravljali vozilo. 

2. Preverite pnevmatike
Premalo napolnjene pnevmatike povzročijo večji upor in tako mora motor delati močneje, da dosežete enako hitrost in pri tem porabite več goriva. Preveč napolnjene pnevmatike povzročajo slabši oprijem. Premajhen ali prevelik tlak obenem povzroča hitrejšo obrabo pnevmatik. Oglejte si navodila za uporabo, kjer boste našli več podrobnosti. 

3. Strošek zaradi klimatske naprave 
Sistem klimatske naprave v vozilu deluje na pogon motorja, zato dodatna energija, ki jo potrebuje, poveča porabo goriva. Izključite klimatsko napravo, kadar je ne potrebujete. Druga možnost je, da odprete okno, vendar pri vožnji z večjimi hitrostmi to povzroči večji zračni upor, kar lahko privede do še večje porabe goriva, kot jo porabi sistem klimatske naprave. 

4. Enakomerna vožnja 
Raziskave so pokazale, da naglo vključevanje v promet in zapuščanje prometa ter hitro pospeševanje po zastoju privarčujejo komaj kaj časa. Dejstvo je, da tehnike "ustavi-spelji" zahtevajo večjo porabo goriva in obrabijo nekatere sestavne dele avtomobila veliko hitreje. Enakomernost in predvidevanje so današnji glavni aduti ekonomične vožnje. 

5. Če dvomite, jih odstranite 
Strešni kovčki in prtljažniki povzročajo zračni upor. Vozilo upočasnjujejo bolj kot vožnja z odprtimi okni, kar pomeni, da mora motor za isto hitrost delovati z večjo močjo. Če jih torej ne uporabljate, jih snemite – tudi to bo zmanjšalo porabo goriva. 

6. Pravočasno prestavljanje 
Visoki vrtljaji motorja ne naredijo vtisa na nikogar, hitra vožnja pa je nevarna in zahteva večjo porabo goriva. Tudi pravočasno prestavljanje v višjo prestavo vpliva na izkoristek goriva. Motorji imajo najboljši izkoristek med 2000 in 3000 vrtljaji na minuto. Pri dizelskih motorjih je najboljša točka za prestavljanje pri približno 2000 vrtljajih/min, pri bencinskih motorjih pa pri 2500 vrtljajih/min. 

7. Opravite servisni pregled 
Ne glede na to, kako dober je vaš slog vožnje ali vaš avto, se deli na vseh vozilih sčasoma obrabijo in postanejo manj učinkoviti pri opravljanju svojih nalog. Cevi in filtre je potrebno očistiti, obrabljene dele pa zamenjati. Upoštevajte priporočene servisne intervale za vzdrževanje vozila.

Razgradnja izrabljenih motornih vozil

Podjetje FORD je vzpostavilo celovit sistem v skladu z zahtevami zakonodaje o odsluženih vozilih v Evropski uniji. Uredba o odsluženih vozilih od proizvajalcev motornih vozil in uvoznikov zahteva prevzem vseh prodanih vozil in zagonskih akumulatorjev vozil (ne glede na datum prve registracije vozila) ob koncu njihove življenjske dobe ter njihovo odstranjevanje na do okolja odgovoren način.

Vsi proizvajalci akumulatorjev ki jih dobavljajo Fordu, so registrirani v sklopu pobude za povečanje zbiranja/recikliranja in preprečevanje odlaganja na smetiščih/sežiganja vseh vrst akumulatorjev, še posebej avtomobilskih, ki so v Evropi prepovedani od 1. januarja 2010.

 

Predpisi o odsluženih vozilih:

V Sloveniji je sistem razgradnje izrabljenih vozil urejen v okviru skupnega načrta za ravnanje z izrabljenimi vozili, katerega nosilec je družba EKOMOBIL d.o.o., ki je edina v Sloveniji, ki ima vsa pooblastila uvoznika Summit motors Ljubljana, d.o.o., za zbiranje, prevzemanje, obdelavo in odstranjevanje izrabljenih vozil na okolju prijazen način (http://www.eko-mobil.si):

Prevzem je brezplačen za zadnjega registriranega lastnika vozila in velja za vsa osebna vozila z do devetimi sedeži in dovoljeno skupno maso 3,5 tone.

Lastnik mora predložiti dokaz, da je upravičen do odstranjevanja vozila, preden se izda potrdilo o uničenju.

Predpisi povezani s postopki o izrabljenih vozilih so na voljo na sledeči povezavi :

http://www.eko-mobil.si/zakonodaja


Pogoji za vračanje vozila

Vozilo mora biti:

 • Dostavljeno v celoti z vsemi bistvenimi sestavnimi deli, vključno z motorjem, menjalnikom, podvozjem, kolesi in katalizatorjem (če je del opreme). Upoštevajte: za akumulatorje, pri katerih je prišlo do okvare med garancijsko dobo vozila, morajo biti uporabljeni običajni garancijski postopki vračanja, ki jih izvajajo Ford trgovci.
 • Brez dodatnih odpadkov (na primer vrtnih/gospodinjskih odpadkov, dodatnih pnevmatik itn).
 • Dostavljeno v obrat, ki ga je proizvajalec določil za brezplačen prevzem (po nevozno vozilo pride pooblaščeni zunanji partner z vlečno službo).

 

Pogoji za vračanje avtomobilskih zagonskih akumulatorjev:

Ko se izteče življenjska doba primarnega avtomobilskega zagonskega akumulatorja v vašem vozilu, ga lahko ob nakupu ali namestitvi novega akumulatorja vrnete pooblaščenemu trgovcu z vozili Ford, ali pa ga dostavite eni od navedenih ustanov v katerih poskrbijo za recikliranje:

 • Javni zbirni centri za recikliranje
 • Lokalni sistemi za zbiranje akumulatorjev
 • Pooblaščeni obrati z licenco za predelavo odsluženih vozil
 • Obrati z licenco za recikliranje kovin

 

Mreža pooblaščenih zunanjih partnerjev za sprejem izrabljenih motornih vozil

Summit motors Ljubljana, pooblaščeni uvoznik za blagovno znamko Ford, vam ponuja možnost, da svoje odsluženo vozilo dostavite enemu od njegovih pooblaščenih zunanjih partnerjev iz omrežja IMV (izrabljena motorna vozila), ki jih lahko poiščete s klikom na naslednjo povezavo:

http://www.eko-mobil.si/zbiralna_mesta


Po oddaji vozila boste prejeli Potrdilo o razgradnji vozila (Potrdilo o uničenju), ki vam bo služil za odjavo vozila iz prometa.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Edo Jagodič s.p.